Spara pengar på deklarationen: Tips för privatpersoner

Att deklarera är för många en årlig process som kan kännas komplicerad och tidskrävande. Förutom att det är viktigt att få rätt på siffrorna, finns det också stora möjligheter att spara pengar om man känner till rätt avdrag och strategier. Här kommer några smarta tips för hur du som privatperson kan optimera din deklaration och spara pengar.

Hitta avdrag och undvik fel i deklaration

Min Deklaration
Enkel och snabb deklaration
Förslag på avdrag
Säker och pålitlig
Tillgång till experthjälp
Min Deklaration

* Extern länk

1. Reseavdrag för arbetsresor

Ett av de vanligaste avdragen i deklarationen är reseavdrag för arbetsresor. Om du reser mer än 5 km till jobbet och dina resor överstiger 11 000 kr per år (2024), kan du göra ett avdrag. Reser du med bil kan du dra av 25 kronor per mil, och för motorcykel eller moped gäller andra satser. Det kan även finnas möjligheter att göra avdrag för kollektivtrafik om du har högre kostnader än den fastställda gränsen.

Viktigt att tänka på:

  • Du kan endast göra avdrag om det inte finns rimliga kollektivtrafikalternativ, eller om dessa skulle öka din restid avsevärt.
  • Håll reda på dina körsträckor och spara kvitton för att kunna styrka dina resor vid eventuell granskning från Skatteverket.

2. Rot- och rutavdrag

Om du har anlitat någon för att utföra renovering, underhåll eller hushållsnära tjänster, som städning eller trädgårdsarbete, kan du ha rätt till rot- och rutavdrag. Rotavdraget gäller för arbetskostnader vid renovering, reparation och ombyggnad, medan rutavdraget täcker hushållsnära tjänster.

Du kan få upp till:

  • Rotavdrag: 30 % av arbetskostnaden, med ett tak på 50 000 kronor per person och år.
  • Rutavdrag: 50 % av arbetskostnaden, med ett tak på 75 000 kronor per person och år.

Tips

  • Försäkra dig om att företaget du anlitar är godkänt för F-skatt, annars gäller inte avdraget.
  • Dubbelkolla att avdraget är korrekt uträknat på din faktura, eftersom det är företaget som ansöker om avdraget åt dig hos Skatteverket.

3. Kapitalvinster och kapitalförluster

Vid försäljning av tillgångar som aktier, fonder eller fastigheter är det viktigt att noggrant deklarera både vinster och förluster. Många missar möjligheten att kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster, vilket kan minska skatten på vinster.

Viktigt att veta:

  • Förluster på aktier kan kvittas mot vinster till 100 %, vilket innebär att du inte behöver betala skatt på vinsten om du har gjort en motsvarande förlust.
  • Om du inte har några vinster att kvitta mot, kan du få en skattereduktion på 30 % av förluster upp till 100 000 kr, och 21 % för belopp däröver.

4. Avdrag för dubbel bosättning och hemresor

Om du har fått arbete på annan ort och därför måste ha två boenden, kan du ha rätt till avdrag för dubbel bosättning. Detta gäller om ditt nya jobb ligger så långt bort att du inte kan dagpendla, och att du har kvar din ursprungliga bostad. Avdraget gäller även för mat och småutgifter under de tre första månaderna, samt för hyra och andra boendekostnader.

Glöm inte:

  • Du kan även göra avdrag för hemresor, en gång per vecka, om du bor på annan ort men reser hem till din permanenta bostad. Detta gäller för kostnader över 11 000 kr per år.

5. Ränteavdrag på bolån

Ränteavdraget på bolån är ett av de mest kända sätten att spara pengar i deklarationen. Du får dra av 30 % av räntekostnaderna upp till 100 000 kronor och 21 % på belopp däröver. Det är viktigt att du och eventuell medlåntagare fördelar ränteavdraget rätt sinsemellan, särskilt om någon har lägre skatt att kvitta avdraget mot.

Tänk på:

  • Banken rapporterar vanligtvis in dina räntekostnader direkt till Skatteverket, men det är ändå klokt att kontrollera så att siffrorna stämmer i deklarationen.

6. Avdrag för arbete i hemmet

Under pandemin har distansarbete blivit allt vanligare, och många arbetar nu helt eller delvis hemifrån. Tyvärr finns det begränsade avdrag för hemarbete i Sverige, men om du till exempel har inrett ett arbetsrum som uppfyller särskilda kriterier kan det i vissa fall vara avdragsgillt.

Att tänka på:

  • För att kunna göra avdrag måste arbetsrummet användas uteslutande för arbete, och det måste finnas en tydlig uppdelning mellan arbetsyta och bostad.

Hitta avdrag och undvik fel i deklaration

Min Deklaration
Enkel och snabb deklaration
Förslag på avdrag
Säker och pålitlig
Tillgång till experthjälp
Min Deklaration

* Extern länk

7. Pensionssparande

Privat pensionssparande är inte längre avdragsgillt för de flesta, men om du har ett pensionssparande och samtidigt är egenföretagare eller saknar pensionsrätt i din anställning, kan du fortfarande göra avdrag upp till 35 % av din inkomst, dock maximalt 10 prisbasbelopp per år.

Tips:

  • Överväg istället att spara i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK), som är skatteeffektiva sparformer utan krångel med avdrag.

8. Gåvor till välgörenhet

Om du skänker pengar till en godkänd välgörenhetsorganisation kan du ha rätt till skattereduktion. Du måste ge minst 2 000 kronor under ett kalenderår och kan få en reduktion på 25 % av det donerade beloppet, upp till ett maximalt avdrag på 3 000 kronor per år.

Tips:

  • Se till att organisationen du donerar till är godkänd för skattereduktion, vilket vanligtvis framgår på deras hemsida.

Avslutande tankar

Det finns alltså många sätt att spara pengar vid deklaration, men det kräver att du är noggrann och håller reda på vilka avdrag som gäller för just din situation. Att planera i förväg och sätta av tid till att granska dina kostnader och inkomster noggrant kan resultera i betydande besparingar.

Läs gärna mer på Skatteverket och kom ihåg att regelbundet gör stickprov på deklarationer, så det är viktigt att ha dokumentationen i ordning och att alla avdrag är korrekta. Med rätt kunskap och strategi kan du optimera din deklaration och få mer pengar tillbaka i fickan.