Ett ekonomiskt levnadssätt

Sparande bild
Sparande
Daniel Persson Granlund
Daniel Persson Granlund
Augusti 25, 2024

Många som drömmer om att bli rika tänker att det enda sättet att uppnå det är genom att få in stora mängder pengar på ett eller annat sätt. Även om definitionen av vad rik innebär kan variera för olika personer, bottnar det ändå i slutändan i att man har en ekonomisk situation som ger en mer frihet och trygghet vad gäller vardagsekonomin, något som alla kan uppnå med ett mer ekonomiskt levnadssätt.

Det börjar med dina vanor

Att bygga en stark ekonomi tar tid och allt börjar med dina vanor. Det handlar om att skapa en balans mellan inkomster och utgifter, att prioritera annorlunda när det kommer till att hantera sina pengar. Det finns tre olika punkter som man brukar prata om när det kommer till vart pengarna går:

  1. Nödvändiga utgifter: Detta är utgifter som du måste betala, t.ex. boende kostnader och matkostnader.
  2. Önskade utgifter: Detta är utgifter som du vill betala, t.ex. resor, fritidsaktiviteter, saker och annat som inte är måsten.
  3. Sparande: Detta är pengar som du sätter undan för framtiden, för att bygga en buffert eller helst, för att investera.

Genom att skapa en balans mellan dessa tre punkter kan du skapa en ekonomisk situation som ger dig frihet och trygghet.

Du väljer hur du prioriterar

Personligen håller jag en budget för att hålla koll på mina utgifter och inkomster. Jag har en tydlig bild över hur mycket pengar jag har att röra mig med varje månad och hur mycket jag kan spara/investera. Varje månad är det första jag gör att föra över pengar till mitt långsiktiga sparande, för att se till att jag inte frestas att spendera pengarna på annat. Jag ser det som att jag betalar mig själv först, innan jag betalar någon annan. Därefter kommer mina nödvändiga utgifter, som jag ser till att hålla så låga som möjligt. Jag försöker att inte leva över mina tillgångar och att inte spendera pengar på saker som jag inte behöver.

Som du kanske har räknat ut hamnar mina önskade utgifter sist. Det betyder inte att jag lever snålt, utan att jag prioriterar annorlunda med fokus på mitt långsiktiga mål.

Du behöver inte göra en total livsomställning för att få effekt på din ekonomi. Det handlar om att göra små förändringar i vardagen som kan leda till stora besparingar på lång sikt. Det kan handla om att äta mindre, handla mer smart och att avsluta abonnemang som man inte använder.

Vad kan ändringarna ge för effekt?

Om du t.ex. skulle spara 2000 kr mer i månaden, innebär detta att du efter 20 år skulle ha ca 1 miljon kronor mer på ditt sparkonto, om du investerar pengarna i en indexfond som ger 7% i avkastning per år. Det går bara snabbare och snabbare ju mer pengar du sparar, eftersom ränta på ränta effekten blir större och större. Hade du sparat 4000 kr mer i månaden, hade du haft 2 miljoner kronor mer efter 20 år.

Ditt startkapital gör även stor skillnad. Om du t.ex. hade 100 000 kr att investera från början, hade du haft 2,5 miljoner kronor mer efter 20 år om du investerade 2000 kr mer i månaden, jämfört med om du inte hade haft något startkapital.

Hur sparar du mer i vardagen?

Som ovan nämnt gäller det att börja med att prioritera ditt sparande. Det är viktigt att du sätter undan pengar varje månad och ju mer du kan sätta undan, desto snabbare når du dina mål. Du kan läsa mer här på Sparknep.se om hur du kan spara pengar i vardagen här: Sparande

Sammanfattning

Sammanfattat kan alla uppnå en ekonomisk situation som ger frihet och trygghet, genom att skapa en balans mellan inkomster och utgifter och att prioritera sitt sparande. Det handlar om att skapa en ekonomisk situation som ger dig frihet och trygghet, något som alla kan uppnå med ett mer ekonomiskt levnadssätt.

Det som ofta gör att folk misslyckas med att nå sina mål är bristen på tålamod, långsiktigt tänk och kontinuitet. Därför är det viktigt att sätta upp mål gällande ditt sparande och utgiftsprioriterande som är hållbart i längden och som du kan hålla dig till, utan att du känner att du behöver göra avkall på livskvalitén.

Sätt gärna upp delmål och belöningar för att hålla motivationen uppe och för att se att du är på rätt väg. Det är viktigt att du ser att det du gör ger resultat, för att du ska fortsätta att göra det.

Det är viktigt för dig själv, inte bara när det kommer till sparande, att du når de mål du sätter upp och har lovat dig själv att uppnå. Det ger dig en känsla av att du kan lita på dig själv och att du kan uppnå det du sätter dig för att göra.